1-banner-covid

Πάργα

Η ιστορία της Πάργας είναι πλούσια, κυρίως κατά την προεπαναστατική εποχή. Η ίδρυσή της χάνεται στα βάθη της Βυζαντινής εποχής. Το 1337 ο I. Κατακουζηνός την αναφέρει ως οχυρή πόλη. Φαίνεται όμως ότι, για λόγους προστασίας από τους πειρατές, οι κάτοικοι μετοίκησαν από τη θέση της “Παλαιόπαργας” στη σημερινή θέση, όπου σώζεται το φρούριό της. Χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε καταπράσινους λόφους και βαθύσκιωτους ελαιώνες, η Πάργα κινούσε πάντα το ενδιαφέρον. Το ημικυκλικό της λιμάνι με το νησάκι της Παναγιάς φιλοξενούσε επί πολλά χρόνια εμπορικά και πολεμικά πλοία. Φημίζεται για το ελαιόλαδο και το κίτρο της, προϊόντα τα οποία και εξήγαγε. Πλέον η Πάργα αναπτύσσεται τουριστικά χάρη στην σπάνια ομορφιά που έχει να επιδείξει. Αυτός ο συνδυασμός από βουνό, θάλασσα και απότομες χαράδρες, καθώς και η εγκάρδια φιλοξενία των ανθρώπων είναι στοιχεία που γοητεύουν επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Αφήνοντας το λιμάνι της Πάργας, εν ττλώ, αντιλαμβάνεται κανείς όλο της το μεγαλείο και την αμφιθεατρική αρχιτεκτονική της, με το κάστοο σκιάζει την αυλαία και το νησάκι με τους γραφικούς κολπίσκους να δημιουργούν το σκηνικό για ένα θέατρο του φανταστικού!

Σοκάκια

Ευωδίες από γαρδένιες και τριαντάφυλλα, βουκαμβίλιες που κυκλώνουν κατάλευκα τειχάρια κάτω από το φως του ήλιου δημιουργώντας την τέλεια αντίθεση κόκκινου – λευκού, υπό τη σκιά του ουρανού και της θάλασσας… Είναι μερικά φτωχά λόγια που προσπαθούν να δώσουν μια εικόνα από την μαγεία που νιώθει κανείς τριγυρίζοντας στα σοκάκια της Πάργας.

Το κάστρο της Πάργας

Τον 15ο αιώνα, μετά από επάλληλες επιδρομές, οι Ενετοί καταφέρνουν να κατακτήσουν την Πάργα. Στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους Τούρκους, χτίζουν το φρούριο. Το 1798 το κατακτούν οι Γάλλοι, οι οποίοι θα αφήσουν το στίγμα τους για 16 χρόνια στην πόλη της Πάργας. Σειρά έχουν το 1814 οι Άγγλοι, οι οποίοι πούλησαν την Πάργα στον Αλή Πασά το 1817, μια πράξη που αποδοκιμάστηκε από όλη την τότε παγκόσμια κοινότητα. Οι εναπομείναντες Παργιανοί, αρνούμενοι να ζήσουν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, εγκαταλείπουν την Πάργα παίρνοντας μαζί τους τις στάχτες των προγόνων τους. Το 1923 η Πάργα ελευθερώνεται οριστικά από τον Ελληνικό στρατό. Οι κάτοικοι επιστρέφουν και, ελεύθεροι πλέον, ξεκινούν τον αγώνα της επιβίωσης.

kastro-tis-pargas-4d943a81

Είσοδος Φρουρίου

Μία και μόνο πρόσβαση υπήρχε και υπάρχει για το απόρθητο από τους εχθρούς και το χρόνο φρούριο της Πάργας. Γι’ αυτό, ακόμα και με λίγους μόνο φύλακες στους προμαχώνες της εισόδου, οι Παργινοί κατάφερναν κάθε φορά να απωθούν τον εχθρό και να υπερασπίζονται τη γη τους και την ιστορία της.Η πελώρια, σιδερένια πόρτα της εισόδου στέκει αγέρωχη κι επιβλητική. Θυμίζει τις ανεπάλληλες μάχες από την εποχή των πειρατών, των Γάλλων, των Ρώσων, των Άγγλων και των Τούρκων κατακτητών. Ακόμα και σήμερα, η θέα των τεράστιων, προτεταμένων καρφιών της δημιουργεί δέος στον επισκέπτη και προσφέρει μια πρώτη, ανεξίτηλη ανάμνηση από την είσοδο της ιστορίας….

Άποψη του κάστρου από τον Βάλτο

Η θέα του κάστρου μονοπωλεί το βλέμμα του επισκέπτη από οποιαδήποτε οπτική γωνία. Εδώ, από τη θέση της παραλίας του Βάλτου, ομορφαίνει τα ηλιοβασιλέματα και τις βόλτες στο φεγγαρόφωτο, που οδηγούν και πάλι τον επισκέπτη στα γραφικά σοκάκια της χώρας με τη μαγευτική θέα. Εκεί, στην κορυφή του κάστρου, σμίγουν αρμονικά χρώματα, αρώματα, μουσικές και άνθρωποι.

Βόλτες στο Κάστρο

Μια βόλτα στο κάστρο σου γεννά την αίσθηση ότι ζεις σε μια άλλη εποχή. Αναβιώνεις την εποχή των ιπποτών και μάχεσαι κι εσύ με πειρατές. Περιπλανιέσαι ανάμεσα στα τείχη και τις πολεμίστρες κι ακολουθείς ευλαβικά τα φιδίσια δρομάκια εξερευνώντας κάθε τους γωνιά, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και μια καινούρια ιστορία….

Μουσείο Ελιάς

Στο μουσείο εκτίθεται η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο και παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών μέχρι σήμερα. Στο κατάστημα δώρων μπορεί κανείς να γευτεί και το τοπικό ελαιόλαδο.

elGreek